Calefacció

Home > Llar

Consells pràctics per estalviar energia i diners

 1. Una temperatura de 19ºC és suficient per a mantenir el confort d’un habitatge.
 2. Apaga la calefacció mentre dorms i, al matí, espera a ventilar la casa i tancar les finestres abans d’encendre-la.
 3. Col·loca vàlvules termostàtiques als radiadors o termòstats programables; són solucions assequibles i fàcils d’utilitzar, i estalviaràs entre un 8 i un 13% d’energia.
 4. Si t’has d’absentar per unes hores, redueix el termòstat a 15ºC (denominada posició “Economia” en molts d’ells).
 5. No esperis que el teu equip es faci malbé: el manteniment adequat de la caldera individual farà que estalviïs energia.
 6. Purga els teus radiadors almenys un cop l’any, quan s’inicia la temporada de calefacció.
 7. No cobreixis els radiadors ni posis cap objecte que els obstaculitzi, perquè dificultaràs la difusió adequada de l‘aire calent.
 8. Per a ventilar una habitació és suficient amb obrir les finestres cap a 10 minuts. No cal més temps per a renovar l’aire.
 9. Tanca les persianes i cortines a la nit. Evitaràs pèrdues importants de calor.

Sabies que...

flecha derecha Els serveis de calefacció suposen el 40% dels consums energètics de les llars.

flecha derecha Més del 35% dels equips de calefacció existents als habitatges principals són bombes de calor.

flecha derecha Una variació de 1ºC genera un estalvi aproximat d’un 7% en climatització . Mitjançant l’ús d’aparells com ara termòstats o programadors horaris podem fer un ús i control més efectiu de la temperatura i de l’energia que consumim.

Coneix més a fons l’estalvi d’energia aquí
Imagen de un radiador eficiente representativa del ahorro energético

Consells pràctics per a l’aïllament de l’habitatge

 1. Si vas a construir o rehabilitar una casa, no escatimis en els tancaments exteriors (finestres i balcons). Estalviaràs diners en climatització i guanyaràs en confort.
 2. Instal·la finestres amb doble vidre, o doble finestra, i fusteries amb ruptura de pont tèrmic.
 3. Procura que els recollidors de les persianes no tinguin escletxes i estiguin convenientment aïllats.
 4. Detecta els corrents d’aire; subjecta una espelma encesa al costat de finestres, portes o on creguis que e produeixen infiltracions d’aire.
 5. Si es filtra aire per portes i finestres, tapa les escletxes amb mitjans senzills i barats com silicona, massilla o un rivet.
 6. Si tens xemeneia, tanca el tir quan no la utilitzis.

Aigua calent sanitària

Consells pràctics per a l'ús de l'aigua calenta sanitària

 1. Els sistemes amb acumulació d’aigua calenta són més eficaços que els sistemes de producció instantània i sense acumulació.
 2. Es molt important que els dipòsits acumuladors i les canonades de distribució d’aigua calenta estiguin ben aïllats.
 3. Racionalitza el consum d’aigua: no deixis les aixetes obertes inútilment (quan t’afaitis, o mentre et raspalles les dents).
 4. Tingues en compte que una dutxa consumeix molt menys que un bany (unes quatre vegades menys aigua i energia).
 5. Una temperatura entre 30ºC i 35ºC és suficient per a sentir-se còmode en la neteja personal.
 6. Els degoteigs i les fuites d’aixetes o cisternes poden suposar una pèrdua de 100 litres d’aigua al mes. Evita’ls!
 7. Utilitza capçals de dutxa de baix consum. Gaudiràs d’una neteja còmoda, gastant la meitat d’aigua i, per tant, d’energia.
 8. Col·loca reductors de cabal (també denominats atomitzadors) a les aixetes.
 9. Si canvies la teva dutxa, escull-ne una amb aixetes reguladores de temperatura. Estalviaràs entre un 4 i un 6% d’energia.
 10. Si canvies alguna aixeta, escull-ne una monomando; és molt més eficient que tenir dues aixetes independents per a l’aigua freda i la calenta.

Sabies que...

flecha derecha Les instal·lacions solars tèrmiques són fiables, tenen una llarga vida útil (25 anys) i estalvien molta energia, ja que redueixen el consum d’altres combustibles (gasoil, gas natural, electricitat) durant la major part de l’any.
flecha derecha El Codi Tècnic de l’Edificació (CTE) obliga a instal·lar a tots els habitatges nous captadors solars tèrmics per a la generació d’aigua calenta sanitària, amb la qual cosa s’aprofita l’energia il·limitada i gratuïta del sol.
flecha derecha Si el teu habitatge és més antic, també pots plantejar-te instal·lar plaques solars o proposar-ho a la teva comunitat de veïns i aprofitar els nombrosos ajuts existents.

Il·luminació

Sabies que...

alt=""

flecha derecha És un fals mite pensar que deixar els llums encesos consumeix menys energia que encendre i apagar l’interruptor cada vegada que s’utilitzen. En cap cas i amb cap tipus de llum.

flecha derecha Un bon sistema d’il·luminació és aquell que proporciona suficient claror en el lloc correcte i en funció de l’ús que es faci de cada espai. Per tal d’evitar el malbaratament, la il·luminació ha de ser energèticament eficient. Substituir les làmpades i bombetes per altres de tecnologia més eficient pot suposar uns estalvis superiors al 80%, mantenint el confort lumínic.

flecha derecha El 75% dels habitatges principals disposen d’algun tipus d’il·luminació led i el 44%, algun tipus de bombeta de baix consum, encara que un 22% dels habitatges disposa encara d’algun tipus de bombeta incandescent.

Consells pràctics per a l'ús correcte de la il·luminació

 1. Sempre que sigui possible, aprofita la il·luminació natural. Cap altra llum blanca és tan poc perjudicial per a la vista.
 2. Utilitza colors clars en parets i sostres: aprofitaràs millor la llu natural i necessitaràs menys enllumenat elèctric.
 3. No deixis llums encesos en habitacions que no estiguis utilitzant.
 4. Redueix al mínim la il·luminació ornamental en exteriors.
 5. Mantén netes les làmpades i les pantalles, augmentaràs la seva lluminositat, sense augmentar la potència.
 6. Substitueix les bombetes velles per noves tipus LED. Amb el mateix nivell d’il·luminació, estalvien fins a un 80% d’energia u duren 8 vedades més. Canvia, amb prioritat, les que estan enceses més temps.
 7. Adapta la il·luminació a les teves necessitats i dona preferència a la llum focalitzada: a més d’estalviar, aconseguiràs ambients més confortables.
 8. Si pots, col·loca reguladors d’intensitat lluminosa: estalviaràs energia.
 9. En vestíbuls, garatges o zones comunes, és interessant col·locar detectors de presència perquè els llums s’encenguin i apaguin automàticament.

Electrodomèstics

Consells pràctics per optimitzar el funcionament dels teus electrodomèstics

 1. Utilitza la rentadora, el rentaplats i l’assecadora a la seva capacitat màxima: posa’ls només quan estiguin plens i, preferiblement, amb els programes econòmics.
 2. Renta la roba a baixa temperatura: el 90% de l’electricitat que consumeix la rentadora és per a escalfar l’aigua.
 3. Centrifugar consumeix molt menys que utilitzar l’assecadora.
 4. Evita esbandir els plats abans de posar-los al rentaplats, o fes-ho amb aigua freda. Reduiràs el consum d’energia i d’aigua.
 5. Quan cuinis, gestiona amb eficiència els recursos. Per ordre de menor a major despesa: microones, olla a pressió, cuina i en últim lloc, el forn elèctric.
 6. No utilitzis el forn per a cuinar quantitats petites d’aliments, ni per a reescalfar o descongelar. És un dels electrodomèstics que consumeix més.
 7. Aprofita l’escalfor residual: si apagues la placa 5 minuts abans de retirar el recipient, s’acabarà de cuinar amb l’escalfor que segueix desprenent.
 8. Les plaques d’inducció consumeixen menys electricitat que les vitroceràmiques convencionals.
 9. Evita el consum fantasma provocat pel mode stand-by en televisors, ordinadors, consoles, equips de música, etc. Endolla’ls a una regleta de connexió amb interruptor i apaga’l quan no els utilitzis.
 10. Quan adquireixis un electrodomèstic nou, escull la classe millor d’eficiència!

Sabies que...

flecha derecha A més d’informació relativa al consum, l’etiqueta energètica inclou altres dades rellevants de l’equip que cal tenir en compte. Per exemple, l’etiqueta energètica d’una rentadora inclou a més del consum anual (kWh), el consum anual d’aigua, els kg de roba que pot rentar, l’eficiència del centrifugat i el seu nivell sonor.

flecha derecha Igual que succeeix amb la il·luminació, en el mercat existeixen electrodomèstics que en igualtat de prestacions poden presentar oscil·lacions en el consum energètic superiors al 80%. Aquestes diferències de consum, al llarg de la seva vida útil, suposen un cost tant alt com innecessari.

Per tal que els consumidors coneguin l’eficiència dels productes, el 2021 la Unió Europea va crear una una nova normativa específica i única sobre Etiquetatge Energètic.


Amb ella desaparegut les classes A+, A++ i A+++, que generaven certa confusió, i s’identifiquen únicament amb una lletra, des de la A per als més eficients fins a la G per als que consumeixen més.


Abans d’adquirir un electrodomèstic, és fonamental comprovar detalladament tota la informació de la seva etiqueta energètica i comparar-la amb altres aparells similars, per a saber quina és la compra més eficient.